Asal-Usul Roti
zaman2 dlu(beribu tahun yg lalu) org pd zaman tu mengembara mencari2 bende ape yg boleh dijadikan mknn.. dulu biji gandum mereka kunyah begitu saja. Uh, keras! Jadi, mereka tumbuk dan beri air supaya lembik, Adunan yang tersisa mereka jemur sampai kering untuk bekalan perjalanan. Lalu mereka tahu, makanan menjadi lebih enak kalau dibakar. Jadi, adunan gandum mereka pipihkan di permukaan batu yang dipanaskan dengan api.
Sekitar 4.600 tahun yang lalu, di Mesir ada orang lupa mengeringkan adonan tepung. Adunan itu meragi. Setelah dibakar, rasanya lebih empuk dan lebih enak, Sejak itu, mereka sengaja meragikan dulu adunan tepung supaya mengembang.
ooooo...baru tahu.....
tapi skng ni sy bukan nak becerita tentang org2 zaman dahulu tau..yg tadi tu sebagai 1 info menarik je yg serba sedikit perlu kita tahu...ini "kisah si pembuat roti"....
org yg membuat roti ni nmenye zahratul!saya la tu..2 hari lepas sy dah buat roti coklat manis...penat jugak la..tp seronok..buat roti ni bukan boleh wat senang lenang a.k.a slow motion jek!kne pantas..klau tidak roti xmenjadi..alamatnye keras mcm batu la..baling kat ayam kompom ayam tu pon mati..
No comments:
Post a Comment